Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Archiefkasten, welke soorten zijn er?

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Archiefkasten, welke soorten zijn er?

Archiefkasten, welke soorten en welke soort past bij mij!?

Een archiefkast is eigenlijk gewoon een kantoorkast, maar wel essentieel voor een goed opgeruimd kantoor. Of het nu gaat om belangrijke mappen of persoonlijke eigendommen, elke kantoorruimte heeft wel spullen die netjes opgeborgen moeten worden. Maar voor welke archiefkast kies ik? We vertellen je er alles over!

Archiefkast aanschaffen? Waar moet je op letten:

Waar wil je de archiefkast voor gaan gebruiken? Enkel voor ‘wat’ kantooraccessoires of wil je juist een heel archief aanleggen? Dit kan per afdeling verschillen, zelfs per persoon. Hier zit dus nogal een verschil in. Ook de plaats van de kast(en) is iets om over na te denken.

Als je een archief wilt aanleggen, voor mappen, zorg dan dat de kast de juiste diepte heeft, zodat de mappen erin kunnen. De meeste archiefkasten zijn zo’n 38-45 cm diep. Dit is genoeg voor de meeste ordners. Als je werkt met hangmappen dan is het goed om na te gaan of de kast is voorzien van een frame voor hangmappen. Of dat er in de archiefkast optioneel een hangmapframe geplaatst kan worden.

Ben je hier aan uit? Dan ben je al een heel eind met het kiezen van de juiste archiefkast.

Archiefkasten, welke soorten zijn er?

We hebben de belangrijkste archiefkasten voor je op een rijtje gezet, want er zijn nogal wat verschillende op de markt:

Draaideurkast (Meest gebruikt en budget vriendelijk)
Roldeurkast (Ruimtebesparend en de gehele kast inzichtelijk)
Schuifdeurkast (Ruimtebesparend, strakke voorkant, halve kast inzichtelijk)
Ladeblok (Dichtbij, onder je bureau, verrijdbaar)
Legbordstelling (Open kast, modulair, zonder slot)
Hangmapkast (Speciaal en alleen voor hangmappen)
Brand- en inbraakwerende kast (Voor gevoelige zaken)We leggen de archiefkast varianten even kort uit:

De draaideurkast

Een van de meest voorkomende archiefkasten is de draaideurkast. Deze is meestal uitgevoerd uit staal. Een metalen draaideurkast is veruit de meest basic en budgetvriendelijke oplossing. De kast is voorzien van een vergrendelbare draaideur en zorg daarmee dat je spullen veilig opgeborgen zijn.

Een metalen draaideurkast leent zich ook goed voor het opbergen van (zware) magazijn spullen, sportkleding in de sportschool, kantoorspullen in het kantoor, tot aan het opbergen van archiefmappen en zelfs je boekhouding kan erin. Want ook deze archiefkasten kunnen op slot.

Wil je echter wat meer uitstraling, gezien een draaideurkast een eenvoudige uitstraling heeft relatief gezien, dan zou je kunnen kiezen voor een houten variant. Daarbij is een draaideurkast er in verschillende maten, van staand tot liggende formaten.

Is een draaideurkast niets voor jou, gezien je niet zo veel ruimte hebt om de deuren te laten draaien bijvoorbeeld? Kijk dan eens naar de volgende kast.

Klik hier voor onze draaideurkasten.


De schuifdeurkast

Een schuifdeurkast is volledig gemaakt van staal en is voorzien van degelijke en luxe schuifdeuren die uit twee delen bestaan. (Ter vergelijking voor de beeldvorming; een roldeurkast daarentegen bestaat uit allemaal losse stukjes deur, gezien dit moet kunnen wegrollen achter in de kast).

Je gebruikt een schuifdeurkast voor alle kantoorspullen die opgeruimd moeten worden. Maar is ook prima voor je archief. Het voordeel is dat ze aan de voorkant een strakke uitstraling hebben, maar het nadeel is dat ze met de schuifdeur altijd een halve kast afdekken, waar je op dat moment niet bij kan.

Vaak zijn schuifdeurkasten wat lager en is daarom ook een goede oplossing voor een roomdivider op kantoor. Ook zijn er schuifdeurkasten met akoestische deuren waardoor je twee vliegen in een klap vangt. Meer rust en opgeruimde werkplekken op kantoor!

Qua formaten zijn de schuifdeurkasten in vele soorten, en maten. Een grote hoge schuifdeurkast kan je het beste plaatsen tegen de wanden. Een middelhoog model daarentegen kan prima dienen als roomdivider of als afscheiding van een ruimte waardoor deze uitstekend midden in de ruimte kan staan.

Daarmee zijn er in een laag model ook nog eens vele mogelijkheden waardoor zo’n kast meegaat met het plan van de ruimte: Want zet er planten op en het hoeft echt geen saaie kast te zijn! Ook zijn ze erin matzwart wat tegenwoordig helemaal hip is!

En tot slot een laag model, dit is ideaal om te gebruiken kort bij je werkplek.

Maar wil je liever de kunnen rollen, lees dan even verder!

Klik hier voor onze schuifdeurkasten.

 

De roldeurkast

De roldeurkast heeft in tegenstelling tot een schuifdeurkast de mogelijkheid om de kast volledig open te rollen en alles in een oogopslag te kunnen inzien. Ideaal als je op zoek bent naar die ene archiefmap en je van overzicht houdt.

De meeste roldeurkasten zijn gemaakt van staal en hebben een kunststof of metalen roldeur die te vergrendelen is. Ook deze zal nooit in de weg staan gezien de deuren niet naar buiten open draaien.

Ook hiervoor geldt dat de roldeurkasten er in vele uitvoeringen en soorten en maten zijn. En ook hier plaats je een grote hoge roldeurkast het beste tegen de wand, en een middelhoog model als roomdivider.

Klik hier voor onze roldeurkasten.


Ladeblok

Opgeruimd staat netjes! Clean desk policy on?! Dus als jij op zoek bent naar een handig kastje voor onder of bij je werkplek, dan is een ladeblok ideaal want zo laat je je spullen niet op je bureau slingeren. Dit kastje schuif je zo onder je bureau gezien de meeste verrijdbaar zijn. Hij staat zo nooit in de weg en valt hij ook niet echt op. Een compacte oplossing dus.

Klik hier voor onze ladeblokken.

De legbordstelling

Als je een aparte ruimte voor je bedrijfsadministratie en archief hebt, dan is een legbordstelling een uitstekende en betaalbare oplossing. Deze praktische en eenvoudige oplossing is modulair en kan dus groter en kleiner gemaakt worden. Groeit met je mee dus. Een legbordstelling is daarnaast volledig open en daardoor kun je makkelijk het overzicht over je archief bewaren.
Deze kasten kunnen uiteraard niet op slot, dus zorg ervoor dat de ruimte veilig afgesloten kan worden.

Hangmappenkasten

Als je op zoek bent naar een kast die specifiek en enkel voor hangmappen geschikt moet zijn? Denk dan eens aan een hangmappenkast, ook wel dossierkast. Dit is een stalen kast voorzien van een aantal laden. Deze kasten zijn lekker degelijk en dankzij de uittrekbare laden heel erg makkelijk in gebruik voor al je hangmappen.

Klik hier voor onze dossierkasten/hangmapkasten.

Brandwerende- en inbraakwerende kast

Er kunnen gevoelige en belangrijke zaken in een kast liggen. Als dat zo is zou je zeker moeten denken aan een inbraakwerende en brandwerende kast. Dit is, zeker achteraf gezien, geen overbodige luxe. Een goede kast heeft een certificering, maar let bij de aanschaf wel op waartegen en hoe lang hij precies beschermt. Dit om te voorkomen dat hij niet tegen de gewenste eisen op kan. Beetje jammer als je omzet in rook op gaat.

Klik hier voor onze brandwerende- en inbraakwerende archiefkast.

Archiefkasten samengevat:

We zetten nog even voor je op een rijtje welke toepassingen van de verschillende soorten kasten we hebben, zodat je gemakkelijk je keuze kunt maken:

Ben je op zoek naar een afsluitbare kast die niet mooi hoeft te zijn en niet te veel geld hoeft te kosten? Ga dan voor een draaideurkast.

Ben je op zoek naar een fraaie afsluitbare kast die ruimtebesparend is en die mee kan gaan in je interieurplan? Ga dan voor een roldeurkast of schuifdeurkast.

Iets dichterbij en compacter? Dan kies je een ladeblokje voor onder je bureau.

Of zoek je een goede opslag voor jouw archief? Overweeg dan een legbordstelling.

Moet je archief ook nog eens tegen een brandje of inbreker kunnen? Dan kies je uiteraard een brand- en/of inbraakwerende archiefkast.

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels