Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

Akoestiek op kantoor

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
Akoestiek op kantoor

Akoestiek is anno 2014 een thema dat steeds vaker actueel blijkt te zijn. Toch is akoestiek altijd al een thema geweest, kijk bijvoorbeeld maar naar de oude amfitheaters in bijvoorbeeld Verona of Nimes. In deze oude theaters worden in de zomer nog steeds voorstelling en concerten gehouden – het doel waarvoor ze destijds al gebouwd werden.

De hedendaagse mens staat bloot aan een grote diversiteit aan geluid. Natuurlijke geluiden, maar ook een hele hoop mechanische geluiden of spraakgeluid van anderen. Hierdoor is er ook steeds meer behoefte ontstaan aan momenten van rust, om ons te concentreren, op te laden etc. In onze woonomgeving wordt deze rust bedreigd door steeds meer elektronica in huis, drukker verkeer op de wegen etc. En zelf kiezen we er tegenwoordig voor om ons huis niet meer in te richten met zaken als grootmoeders gordijnen en hoogpolig tapijt. Tel daarbij op dat plafonds tegenwoordig vaak hoger zijn en je hebt al veel meer last van galm in je eigen huis t.o.v. vroegere tijden. Voordeel van je eigen woning is wel dat je daar controle kunt uitoefenen: Je bepaalt zelf hoe hard je de stereo aanzet en of je de vaatwasser direct na het eten aanzet of pas bij het slapen gaan.

In de werkomgeving ligt dat totaal anders en daar treden dan ook de meeste akoestische problemen op. Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen, zoals:

- HNW, Het Nieuwe Werken, houdt (o.a.) in dat werkplekken flexibeler zijn en de kantoren grotere open ruimtes bevatten. Grootste probleem is dat geluid hier extra ver draagt.

- Er wordt vaak niet goed nagedacht welke afdelingen er bij elkaar in één ruimte geplaatst worden en welke akoestische consequenties dat heeft (b.v. de binnendienst naast een software ontwikkelingsafdeling).

- Vanuit economisch oogpunt is het gemiddeld vloeroppervlak per werknemer verminderd: We zitten dus dichter op elkaar en ervaren daardoor ook meer overlast.

- We worden ouder en moeten langer doorwerken terwijl ons gehoor langzaam afneemt. Hierdoor wordt een goede akoestiek steeds belangrijker als thema.

- Esthetisch gezien worden steeds meer gebouwen opgetrokken uit akoestisch harde materialen, zoals beton, staal en glas. Dit kan, maar alleen als men afdoende maatregelen neemt om de ruimtes wel van een juiste akoestiek te voorzien.

Gevolgen van een slechte akoestiek op de werkplek zijn er te over. Personeel kan zich minder goed concentreren of is eerder afgeleid. Toehoorders bij een seminar krijgen slechts de helft van de boodschap mee. Vergaderingen zijn weinig effectief, personeel gaat bepaalde ruimtes mijden en telefoongesprekken buiten voeren. In het ergste geval zal het zelfs leiden tot een hoger ziekteverzuim en dan gaat de (verborgen) kostenteller voor de werkgever pas echt hard lopen. Een slechte akoestiek kost namelijk altijd, ongezien, geld. Een héleboel geld.

Het is daarom van groot belang om bij de (ver)bouw of (her)inrichting in een zo vroeg mogelijk stadium na te denken over de akoestiek: Hoe groot wordt de ruimte, en welke functie(s) krijgt de ruimte? Hieruit volgt een akoestische behoefte. Aan de hand van de materialen waaruit de ruimte wordt opgetrokken en de vormgeving volgt een theoretisch berekend akoestisch resultaat. Als dit niet overeenkomt met de akoestische behoefte (het bouwbesluit 2012 spreekt over grenswaardes), dan is het in dat stadium dus al duidelijk dat er maatregelen nodig zijn en geïntegreerd moeten worden.

Qua maatregelen zijn er twee zaken te onderscheiden. Algemene maatregelen kunnen genomen worden om de galm in een ruimte in algemene zin te verminderen. Hiervoor worden vaak de plafonds en/of wanden gebruikt. Denk aan een systeemplafond (waarin grote verschillen kunnen zitten in effectiviteit), plafondeilanden, baffles of wandpanelen (in unikleur, met foto print of met specifieke vormgeving). Daarnaast kunnen er ook specifieke maatregelen genomen worden, en deze worden vaak gecombineerd met de inrichting. Schuifdeurkasten bestaan er in akoestische varianten, bureauschermen in allerlei vormen, maten en kleuren, stoffen bekleding van banken en stoelen en belcellen zijn dan veel voorkomende zaken.

In ruimtes waar zeer frequent getelefoneerd wordt, dient er ook nog aandacht te zijn voor de rechtstreekse geluidsoverlast. Als het stemgeluid van de overbuurman direct en zonder enige belemmering binnenkomt, ervaren we dat te veel als voorgrondgeluid en zijn we geneigd zelf ook harder te gaan praten, het zogenoemde cocktailpartyeffect. Dit kan vrij eenvoudig voorkomen worden door een bij voorkeur geluidsabsorberende én geluidsisolerende barrière te plaatsen, zodat het geluid een langere weg moet afleggen en hierdoor veel van haar energie verliest.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels