Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

5 trends en ontwikkelingen op het gebied van schoolmeubilair

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
5 trends en ontwikkelingen op het gebied van schoolmeubilair

Wij hebben 5 belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van schoolmeubilair op een rij gezet. Lees hier meer! Beschikt jouw school al over de nieuwste schoolinrichting?

De wereld is er de afgelopen decennia heel anders uit gaan zien. Van vaste telefoonlijnen naar desktopcomputers tot draadloze informatietechnologie. Om met deze nieuwe technologieën om te gaan, zijn andere vaardigheden nodig. Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat scholen er tegenwoordig heel anders uitzien dan pakweg 20 jaar geleden. Tel daar de nieuwste onderwijstrends bij op en je begrijpt dat dat ook om een hele andere inrichting vraagt. Daarom zetten wij de 5 belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van schoolmeubilair voor je op een rij.

1.    Digitalisering van het onderwijs

Digitalisering van het onderwijs is al jaren een hot item. Waar scholen eerst werden uitgebreid met mediatheken vol desktopcomputers, ligt de focus de laatste jaren meer op draadloos werken. Dit geldt zowel voor docenten als leerlingen.

Leerlingen werken vooral aan laptops en tablets, deze worden soms zelfs door de school aangeboden. Er zijn zelfs scholen die werken met smart tables waarbij het tafelblad een groot touchscreen is. Dit is echter nog lang geen gemeengoed en echt iets waar bij slechts enkele scholen mee geëxperimenteerd wordt.

Bij docenten zien we niet alleen laptops en tablets, maar ook moderne presentatiemogelijkheden. Beamers maken steeds vaker plaats voor smart boards met een touch screen. Ook dit soort schoolborden zijn nog geen gemeengoed, maar wel een ontwikkeling om in de gaten te houden.

2.    Leerlingen en docenten als digital nomads

Laptops en tablets zorgen ervoor dat zowel leerlingen als docenten in principe niet meer aan een plaats en tijdgebonden zijn om te leren of doceren. Vooral in het hoger onderwijs worden colleges opgenomen die via een beveiligde digitale omgeving door studenten gevolgd kunnen worden wanneer zij dat willen. Leerlingen en docenten krijgen zo de mogelijkheid om zich tot zogenaamde digital nomads te ontpoppen.

Het effect van deze ontwikkeling op schoolmeubilair is dat er steeds meer met flexibel schoolmeubilair gewerkt zal worden. Klassikale lessen zullen veel minder vaak voorkomen, maar blijven noodzakelijk voor andere zaken, zoals presentaties, symposia en discussies.

Daarom moet meubilair eenvoudig aangepast kunnen worden naar de gebruiker. Dat kan bijvoorbeeld met schooltafels die eenvoudig op iedere gewenste hoogte ingesteld kunnen worden. Ook naar schoolmeubilair dat gemakkelijk te verplaatsen, te demonteren of te stapelen is, zal de vraag toenemen.

3.    Personalisatie binnen het onderwijs

Personalisatie binnen het onderwijs wordt alsmaar belangrijker. Er is steeds meer ruimte voor de ontwikkeling van individuele leerlingen en studenten. Dit vraagt wel om een ruimte waar in kleine groepen of zelfs een-op-een gewerkt kan worden.

Dit soort ruimtes kunnen eventueel ook in een klaslokaal gecreëerd worden met staande wanden waarachter docenten even een-op-een met leerlingen kunnen werken.

Ook buiten het klaslokaal kunnen hiervoor hoekjes ingericht worden. Bijvoorbeeld met een statafel met geïntegreerd stopcontact om even met een laptop erbij te werken.

4.    Docenten als coaches

Aansluitend op de personalisatie van het onderwijs, zien we ook dat docenten steeds meer als coaches of mentoren van leerlingen fungeren dan puur als docent. Ze maken leerlingen niet alleen de lesstof eigen, maar helpen ze ook met het vinden van de beste leermethode bijvoorbeeld.

Ook dit vraagt om meer ruimtes waar docenten en leerlingen een-op-een kunnen zitten. Indien docenten een kamer voor zichzelf hebben, is dat ook een prima ruimte hiervoor. Wellicht dat er dan nog wel wat aanpassingen gedaan moeten worden in deze persoonlijke docentenkamer. Bijvoorbeeld door het toevoegen van een ronde tafel en extra stoelen om samen te zitten.

5.    De school als ontmoetingsplaats

Tot slot fungeert de school als ontmoetingsplaats voor leerlingen én docenten. Het is de plek waar leerlingen kunnen samenwerken, maar ook sociale contacten leggen. Ook daar dient ruimte te zijn voor op school. En dan niet alleen in de aula, maar ook in de verschillende vleugels en op de verschillende verdiepingen van het schoolgebouw. Met uitnodigend schoolmeubilair, zoals statafels en of comfortabele gekleurde banken creëer je heel makkelijk in iedere hoek een gezellige ontmoetingsplaats.

Ook docenten hebben behoefte aan plekken om met collega’s van gedachten te wisselen of gewoon even een praatje te maken. Probeer ook dit breder te trekken dan alleen de docentenkamer en kijk ook eens naar schoolmeubilair voor in coffee corners op de verdieping waar individuele docentenkamers zijn bijvoorbeeld.

Hoe zit het met het schoolmeubilair bij jou op school?

Wij zijn benieuwd naar het schoolmeubilair bij jou op school! Is jullie school al helemaal ingericht om te faciliteren in de nieuwste trends en ontwikkelingen of valt er nog wat te winnen? Onze experts op het gebied van schoolmeubilair helpen je graag bij de inrichting van jouw school! Benieuwd wat wij zoal voor andere scholen hebben kunnen betekenen? Of nieuwsgierig naar ons assortiment? Vraag dan onze gratis schoolcatalogus aan! Hierin vind je al ons schoolmeubilair en kun je gelijk inspiratie op doen voor jouw schoolinrichting!

Contact

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels