Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

5 tips voor digitale werkplekken

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
5 tips voor digitale werkplekken

Een goede digitale werkplek vergroot het succes van een bedrijf. Digitale werkplekken kunnen de organisatie productiever maken, waardoor doelen sneller behaald kunnen worden. Het is echter niet altijd even makkelijk om een bedrijf met veel afdelingen te voorzien van digitale werkplekken. Daarom geven we in dit blog vijf tips om aan de slag te gaan met digitale werkplekken.

Wat zijn digitale werkplekken?

Organisaties willen vaak dat hun medewerkers onafhankelijk van tijd en plaats kunnen (samen)werken. Niet alleen op kantoor of thuis, maar ook onderweg. Natuurlijk kun je werken met Dropbox of Google Drive om bestanden te delen. Ook met Google Docs kun je samenwerken. Toch zijn dergelijke diensten niet ideaal voor bedrijven. Je wilt meer grip hebben op je bestanden, helemaal als je werkt met gevoelige informatie. Binnen een digitale werkplek verhuist alles wat er op kantoor gebeurt naar de cloud. Hierdoor kun je er altijd bij als je een internetverbinding hebt.

Organisaties die investeren in een fysieke en digitale werkomgeving die betere samenwerking in teams faciliteert, zien dat terug in de resultaten van het bedrijf. Het kan leiden tot meer winst en een hogere tevredenheid onder werknemers. Bovendien biedt het ook flexibiliteit aan medewerkers, iets waar veel mensen tegenwoordig waarde aan hechten. Nog een bijkomend voordeel: met goed ingerichte digitale werkplekken werken je werknemers vaker thuis, waardoor er minder files zijn. Dat is dus ook nog eens beter voor het milieu! Het is daarom absoluut de moeite waard om eens stil te staan bij hoe het met de digitale werkplekken in jouw organisatie staat.

1. Just do it

Het mooie van digitale werkplekken is dat eigenlijk iedere organisatie ze al heeft. Probeer vanuit de bestaande digitale werkplekken verder te bouwen. Je zult dingen moeten gaan uitvinden en kijken wat het best werkt voor jouw organisatie, maar met kleine stapjes kom je er ook! Dit is beter dan dat je in één keer wil digitaliseren, zonder dat je medewerkers hierin meegenomen worden. Het gaat vaak om kostbare trajecten, dus het zou zonde zijn als het volledig verkeerd uitpakt.

2. Goede cloud

De cloud biedt de mogelijkheid om waar je ook bent met elkaar samen te werken. Zorg ervoor dat er binnen je bedrijf een goede cloud-omgeving is waar iedereen makkelijk mee kan werken. Medewerkers die af en toe thuis werken zijn vaak productiever dan collega’s op kantoor. Ze kunnen dan namelijk gefocust hun taken afmaken zonder gestoord te worden. Denk ook aan de beveiliging van de cloud. Je wilt niet dat alle documenten van het bedrijf op straat komen te liggen. Je moet thuis net zo veilig kunnen werken als op kantoor.

3. Efficiënter werken

Bekijk goed waar productiviteitswinst te behalen valt. Worden er bijvoorbeeld veel mails intern verstuurd? Kijk of je een oplossing kunt bieden met een chat-app, zoals Slack. Hier kun je weer een heleboel andere dingen mee doen, waardoor medewerkers efficiënter kunnen omgaan met hun tijd.

4. Werknemers aansporen

Wellicht werkt het bedrijf al met slimme collaboratiesoftware als SharePoint of Yammer, maar maakt nog niet iedereen er gebruik van. Zorg ervoor dat er ondersteuning komt om teams te sturen om beter gebruik te maken van deze platforms. Waarom maakt niemand er nu gebruik van? Is het niet gebruiksvriendelijk genoeg of moeten werknemers gewoon over een streep getrokken worden? Kijk waar het probleem ligt en ga er actief mee aan de slag.

5. Collega’s helpen

Ondersteun waar je kunt. Jij hebt de kennis en ervaring. Organiseer een meeting waar je met al je enthousiasme uitlegt waarom het belangrijk is om goede digitale werkplekken te hebben. Zorg dat je enthousiasme aanstekelijk is en dat je collega’s zin hebben om gebruik te gaan maken van platformen. Benoem voordelen als meer vrijheid, doordat ze meer zelf kunnen bepalen wanneer en waar ze bepaalde taken uitvoeren. Wanneer werknemers meer zeggenschap hebben over hun werk, voelen ze zich ook meer betrokken bij het bedrijf. En dat vergroot weer de tevredenheid én loyaliteit. Een heleboel vliegen in een klap dus!

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels