Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

5 tips: klimaat op kantoor in de winter

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
5 tips: klimaat op kantoor in de winter

In ieder jaargetijde verdient het kantoorklimaat aandacht, maar in de winter is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat het klimaat op kantoor in orde is. Hoe zorg je voor een prettig klimaat voor alle medewerkers? Wij geven tips hoe je het klimaat op kantoor in de winter goed kunt regelen.

Goede klimaatinstallatie

De lucht op kantoor kan zonder dat je het ziet van slechte kwaliteit zijn en kan voor veel klachten zorgen. Denk aan hoofdpijn, concentratieproblemen, irritatie van de luchtwegen, allergische reacties, irritatie aan de ogen en huid of vermoeidheid. Dit kan komen door een laag zuurstofgehalte en daarom is luchtverversing en ventilatie erg belangrijk. Volgens de Arbowet moet er op een werkplek altijd voldoende niet-verontreinigde lucht aanwezig zijn en moeten luchtverversingsinstallaties zodanig functioneren dat werknemers niet aan hinderlijke tocht worden blootgesteld. Het is daarom belangrijk om een efficiënt ventilatiesysteem te installeren en stoffilters in het systeem regelmatig te vervangen.

Voldoende ventilatie

Naast een goede klimaatinstallatie, moet er ook voldoende ventilatie plaatsvinden. Dit mag zowel via ventilatoren als via de natuurlijke weg. Een open raam biedt echter zelden ventilatie als de ruimte aan de tegenovergestelde wand geen luchtdrukverschil heeft. Als de verwarming aanstaat, vindt er ook ventilatie plaats: warme lucht stijgt op en de koude lucht kan vervolgens plaats innemen van de warme lucht die via het plafond de ruimte kan verlaten. Let op: luchtverversing mag nooit leiden tot hinderlijke tocht volgens de regels van Arbo. Tocht wordt als hinderlijk ervaren zodra de luchtsnelheid boven de 0,15 m/s komt. Beter is om de tocht niet boven de 0,1 m/s te laten komen. In de zomer mag het 0,25 m/s zijn.

Optimale luchtvochtigheid

Werken in een vochtige omgeving kan leiden tot klachten aan de luchtwegen en kan huidirritaties veroorzaken. Een te lage luchtvochtigheid in een ruimte is ook niet goed, dus zorg ervoor dat de luchtvochtigheid altijd tussen de 30 en 70 procent zit. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Als de verwarming aan gaat in de winter, betekent dit dat de koude lucht die verwarmd wordt meestal erg droog is en een laag vochtigheidspercentage heeft. Is de luchtvochtigheid te laag op kantoor? Bij beeldschermwerk of andere werkzaamheden waarbij de oogleden weinig knipperen, komen vaak oogklachten voor vanwege een gebrek aan vocht. Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in op kantoor goed te regelen met bijvoorbeeld een luchtbevochtiger.

Planten voor meer zuurstof

Planten op kantoor doen meer dan gezelligheid brengen. Wist je dat planten zorgen voor meer zuurstof in de lucht? Hoe zuurstofrijker de lucht is, hoe beter en prestatiegerichter mensen kunnen werken. Daarnaast voelen werknemers zich in een zuurstofrijke omgeving veel prettiger, waardoor er op den duur minder stress ontstaat en daardoor ook minder ziekteverzuim zal zijn. Planten zijn dus goede investeringen die bijdragen aan een prettig klimaat op kantoor. Bovendien zien planten op kantoor er gezellig uit en kleden ze het kantoor net even wat meer aan. Tevens kunnen planten gebruikt worden als afscheiding tussen verschillende ruimtes.

Houd het kantoor schoon

Naast luchtverversing en ventilatie is het ook belangrijk om de werkplekken regelmatig schoon te maken. Een schoon kantoor draagt namelijk ook bij aan de luchtkwaliteit. Zorg ervoor dat de werkplekken van het personeel regelmatig worden schoongemaakt, houd het bureau zo leeg mogelijk, zodat stof makkelijk verwijderd kan worden, maak gebruik van dichte kasten en maak bij voorkeur gebruik van een vloer die makkelijk te reinigen is. Zorg ervoor dat de ruimtes iedere week gereinigd worden en eens in de zoveel tijd is het handig (en vooral noodzakelijk) om een grote schoonmaak op kantoor te houden. Zo kan iedere werknemer hierna weer in een fris en fruitig kantoor aan de slag.

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels