Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

3 tips voor een gezond vitaliteitsbeleid

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
3 tips voor een gezond vitaliteitsbeleid

Steeds meer bedrijven hebben een vitaliteitsbeleid opgesteld. Dit zijn maatregelen om werknemers gezond en fit te houden. Werkgevers willen hiermee ziekteverzuim voorkomen, aanzetten tot sporten en een goede werk-privébalans creëren. Het is van belang om een gezond vitaliteitsbeleid te voeren om het beste uit je werknemers te halen. Bovendien is focussen op vitaliteit gemakkelijker dan veel ondernemers denken. Daarom geven wij 3 tips voor een gezond vitaliteitsbeleid binnen jouw organisatie.
 

1. Zorg voor flexibele werkplekken

Langdurig zitten is net zo slecht voor de gezondheid als roken. Een uurtje sporten in de avond compenseert het langdurig zitten op kantoor helaas niet. De zittende houding op kantoor zal dus regelmatig moeten worden doorbroken. De beste manier om dit te doen, is door flexibel kantoormeubilair aan te schaffen. Aan een flexibel bureau kan zowel zittend als staand gewerkt worden. Vaak is het bureau in hoogte verstelbaar met een druk op de knop. Wil je tijdens het staan ook wat steun? Schaf dan een stahulp aan. Op een stahulp span je nog steeds je spieren aan, maar voorkom je dat je gaat hangen. Het is ook mogelijk om aparte werkplekken in te richten: werkplekken waar je kunt staan en werkplekken waar je kunt zitten. Schaf hiervoor een aantal statafels aan. Handig in bijvoorbeeld de vergaderruimte. Welke voordelen staand vergaderen met zich meebrengen, lees je hier.

2. Faciliteer een gezonde lunch

Bij een gezonde levensstijl hoort ook gezonde voeding. Hebben jullie een bedrijfskantine waar werknemers kunnen lunchen? Zorg er dan voor dat hier enkel gezonde voeding aanwezig is. Doe de broodjes kroket en zoete drankjes in de ban en vervang ze voor gezonde salades en verse sappen. Zorg voor veel variatie door naast salades, broodjes en soepen ook een warme maaltijd, zoals een lekkere groentecurry aan te bieden. Dit bevordert niet alleen de gezondheid van je werknemers, maar ook de productiviteit. Zo vragen salades veel minder energie om te verteren dan een broodje kroket. Bye, bye after lunch dip! Bovendien bied je met een grote variatie aan gezonde voeding met veel groenten ook meer keuze aan mensen met dieetwensen. Grote kans dat er voor werknemers met een vegetarisch, glutenvrij of lactosevrij dieet nu ook altijd iets op het menu staat.

Ook als je geen lunch besteld, maar laat bezorgen, kun je op gezonde voeding letten. In heel Nederland zitten genoeg gezonde lunchrooms, broodjeszaken en take-away restaurants die gezonde maaltijden leveren. Kies dus een keer niet voor een snack van de friettent of een portie sushi en laat je verrassen met een heerlijke salade of courgettesoep to go!

3. Geef medewerkers de ruimte om op kantoor te bewegen

Zorg er tot slot voor dat medewerkers de ruimte hebben om ook op kantoor te bewegen. Hiermee bedoelen we niet de beweging die afwisselend zittend en staand werken met zich meebrengt, maar een ruimte om echt even iets anders te doen. Denk aan een tafeltennistafel waar medewerkers na het eten nog even kunnen spelen of een simpele bal die je even kunt hooghouden.

Een andere manier om beweging vanuit het werk te stimuleren, is door douches op kantoor te installeren. Dit is niet overal mogelijk en is nogal een kostbare investering, maar het levert je wel veel op. Het stimuleert medewerkers om op de (race)fiets naar kantoor te komen en voor het werk eerst nog even te douchen, zodat ze schoon en fris aan het werk kunnen. Ook werknemers die graag hardlopen, kunnen gemakkelijk onder kantoortijd even gaan lopen, douchen en weer verder werken. Vaak stimuleert dit ook de teamgeest binnen het bedrijf. Medewerkers die graag hardlopen zoeken elkaar op en spreken bijvoorbeeld af om twee dagen in de week samen te gaan hardlopen voor de lunch. Door die douches op kantoor, zit iedereen na het lopen weer gewoon fris en fruitig aan de lunchtafel.

Heeft jouw bedrijf al een gezond vitaliteitsbeleid?

Gratis bezorging (vanaf €500,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels