Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)
Inclusief montage van onze meubels
2 jaar garantie
Verpakkingsmateriaal retour

1 op de 6 werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd

  • Geplaatst op
  • Door Redactie
1 op de 6 werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd

Ruim 1,2 miljoen werknemers hebben afgelopen jaar te maken gehad met discriminatie, pestgedrag of (seksuele) intimidatie op het werk. Dit blijkt uit een onderzoek van Rijksoverheid. In combinatie met een hoge werkdruk verdubbelt ongewenst gedrag de kans op een burnout. Er wordt daarom een campagne gestart.

Naar schatting zorgt ongewenst gedrag gemiddeld voor zeven extra verzuimdagen per slachtoffer per jaar. Dat betekent 1,7 miljard euro aan loondoorbetaling voor werkgevers. Werknemers die hiervan het slachtoffer zijn, melden zich vaker zien. Naast het persoonlijke leed kost het dus ook voor de werkgevers een heleboel geld. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trapt daarom af met de campagne ‘Moet Toch Kunnen’. De campagne staat voor ongewenst gedrag op het werk. Het feit dat zoveel mensen vorig jaar met ongewenst gedrag te maken hadden, laat zien dat de campagne geen overbodige luxe is.

Asscher trekt verder een half miljoen euro uit voor een groep deskundigen die bedrijven kunnen helpen het probleem aan te pakken. Ook gaat de Inspectie er meer aandacht aan besteden bij controles. Ongewenst gedrag is een belangrijke oorzaak van werkstress, de beroepsziekte nummer een in ons land. Daarnaast zorgen hoge werkdruk en spanningen ook weer tot ongewenst gedrag op het werk.

Geintje of ongewenst gedrag?

Wat voor de een een geintje is, is voor de ander ongewenst gedrag. De campagne vraagt aandacht voor het grijze gebied hiertussen, met als doel het op gang brengen van een gesprek over omgangsvormen op de werkvloer. Ongewenst gedrag is soms zichtbaar, maar vaak gaat het om subtiele opmerkingen of gedrag dat kwetsend is. In de campagne worden via radiospots en posters situaties als het buitensluiten van collega’s, ongewenste massages en bijnamen aan het publiek voorgelegd. ok staat er vanaf vandaag op Duurzameinzetbaarheid.nl een wegwijzer van TNO die werkgevers en werknemers helpt om verschillende vormen van ongewenst gedrag te herkennen en hen tips geeft over hoe hiermee om te gaan. Verder lanceert de Inspectie SZW later deze maand een zelfinspectietool waarmee werkgevers inzicht krijgen in de vormen van ongewenst gedrag die mogelijk in hun organisatie voorkomen. De Inspectie SZW besteedt ook extra aandacht aan het thema bij controles op de werkvloer.

Wat doe jij als je ziet dat iemand gekwetst wordt op de werkvloer?

Gratis bezorging (vanaf €300,- excl. btw)

in heel Nederland (m.u.v. de Waddeneilanden)

Inclusief montage

van onze meubels

2 jaar garantie

op al onze meubels